Spela Chicago

Spela Chicago

Chicago är ett populärt kortspel som kan spelas av två till sex spelare. Spelet finns i flera olika versioner, men alla utgår från en grundversion. Spelet spelas med en vanlig kortlek, som inte bör förväxlas med exempelvis en uno-kortlek. Är du mer intresserad av Uno kan du besöka unoregler.net.

Att spela Chicago är inte särskilt svårt, men kräver att du förstår grundreglerna. Därför har vi sammanställt en guide med all den information du behöver för att börja spela Chicago.

Olika versioner av Chicago

Chicago är ett kortspel som finns i flera olika versioner. Det finns en standardversion av spelet och sedan har vissa valt att modifiera spelet. Exempelvis kan man ändra antal byten av kort, ta bort minuspoäng och mycket mer. Därför är det viktigt att ni kommer överens om vilka regler som gäller innan ni börjar spela.

Om du spelar Chicago online är det viktigt att spela ansvarsfullt och vara säker på att du förstår reglerna. Du kan ta del av de specifika reglerna på spelsidan.

Hur du spelar Chicago

Att spela Chicago är inte särskilt svårt när man förstår grunden. I Chicago kan ni vara allt från två till sex spelare. Eftersom det är ett kortspel behöver ni även en kortlek (utan jokrar). Ni behöver även papper och penna för att hålla koll på poängen.

Bygga hand

Börja spelet med att välja ut en dealer. Denna person delar ut 5 kort till varje spelare. Ni byter sedan dealer för varje runda. Med de 5 korten du fått ska du skapa en så bra hand som möjligt. För att göra detta kan du byta ut kort två gånger. Efter varje byte avgör dealern vem som har den bästa handen, enligt poängskalan längst ner i artikeln, och denna person får poäng.

Spela stickrundor

Efter att alla byten är gjorda är det dags att spela ut korten i form av stick. Detta innebär att personen som sitter till vänster om dealern börjar med att spela ett valfritt kort. Sedan ska resten av spelarna lägga ett kort i samma färg, men med högre värde. Den spelare som lägger kortet med högst värde vinner hela sticket och en ny runda startas av denna person. Var medveten om att det endast är det sista sticket som ger poäng.

Få extra poäng genom att ta Chicago

Att ta Chicago innebär att du lyckats ta hem alla sticken under omgången. Innan du försöker måste du berätta det för övriga spelare innan utspelen. Du får endast försöka ta Chicago en gång under spelet. Om du lyckas får du 15 extra poäng, men om du misslyckas får du istället 15 minuspoäng.

Så koras vinnaren

Den spelare som först lyckas få minst 52 poäng vinner spelet.

Poängsystemet i Chicago

Olika kombinationer av kort ger olika poäng när du bygger hand. Exakt hur de fördelas kan variera, men standarden ser ut såhär:

 • Ett par: 1 poäng
 • Två par: 2 poäng
 • Triss: 3 poäng
 • Stege: 4 poäng
 • Färg: 5 poäng
 • Kåk: 6 poäng
 • Fyrtal: 8 poäng
 • Färgstege: 11 poäng
 • Royal Flush: 20 poäng
 • Royal Straight Flush: Spelaren vinne
 • Vinner sista sticket i en omgång: 5 poäng
 • Vinner sista sticket med en tvåa: 10 poäng