Lär dig spela solokortsspelet Spindelharpan

Lär dig spela solokortsspelet Spindelharpan

Spindelharpan är ett solokortspel som kanske mest gjorst populärt tack vare Microsoft Windows. Men sanningen är att det är ett spel som har spelats ända sedan 30-talet.

Om du gillar Patians men känner att det är dags för en lite ny utmaning så kan Spindelharpan vara ett bra alternativ. Vana Patiansspelare kan känna igen sig i spelet som är en variant av orginalspelet. Spelet får sitt namn då man delar upp de färdigspelade korten i åtta olika högar, dvs lika många som en spindels ben. Även om du är helt ny när det gäller kortspel så är Spindelharpan ett spel som är lätt att lära sig och väl värt att prova på.

Hur spelar man Spindelharpan?

Reglerna i Spindelharpan påminner väldigt mycket om vanlig traditionel Patians, med vissa mindre skillnader. Även Spindelharpan har själv flera olika varianter, samtliga med olika svårighetsgrader. Men oavsett vilken variant du väljer så är grundreglerna på det stora hela desamma.

Du börjar med att blanda 104 kort, eller totalt två kortlekar utan joker. Halva kortleken, eller 54 kort, delas upp i tio olika kolumner vända neråt. De sista tio korten lägger du vända uppåt. När du är klar så kommer du att ha sex kolumner med 5 kort och fyra kolumner med sex kort.

De resterande 50 korten kommer du att använda senare men för tillfället lägger vi dem åt sidan.

Precis som i vanlig Patians så är nu ditt mål att arrangera korten framför dig i stegar från Kung till Ess. När du har lyckats få en full stege så flyttar du den till en av de åtta högarna. Dessa kort är nu färdigspelade och ute ur spelet.

Kom ihåg att när du spelar korten så kan du bara lägga dem i rätt turordning på varandra. Med andra ord så kan du inte lägga en Kung ovanpå en fyra eller en femma ovanpå en Dam, till exempel.

När du har slut på möjliga drag bland de korten framför dig så drar du ytterligare tio kort från de 50 korten som du tidigare lade åt sidan. Detta kommer du att göra totat 5 gånger under spelets gång. Dessa tio kort lägger du sedan ovanpå de tio kolumnerna vända uppåt. Nu är det inte helt omöjligt att du kommer att få kort som ligger i fel ordning, så som till exempel en nia ovanpå en femma. Det är ingen fara, men kom ihåg att den femman är nu blockerad av nian tills du har flyttat den någon annanstans. Med andra ord så kan du inte använda femman så länge den är blockerad. Du kan däremot fortsätta att arrangera kort ovanpå nian så länge de ligger i rätt ordning.

Målet med spelet är att helt tömma bordet på kort och när du har lyckats göra det så har du vunnit.

1 färg, 2 färger eller 4 färger?

Som tidigare nämnts så finns det flera olika spelvarianter. De vanligaste varianterna använder sig av 104 kort, men det finns också dem som använder sig av både fler och färre kort.

Är du nybörjare eller kanske inte en särskilt van spelare så kan det vara bra att börja med att spela ett spel med en färg. Spel med två färger är lite svårare medan spel med fyra färger brukar passa bäst för avancerade spelare och proffs. Oavsett vilken variant du väljer så är grundreglerna desamma, men om du väljer ett spel med två eller fyra färger så behöver du utöver att arrangera korten från Kung till Ess också arrangera dem utefter färg, så Hjärter för sig, Spader för sig, osv. Detta gör spelet lite svårare och betyder också att om du inte är försiktig så kan minsta lilla miss vara skillnaden mellan om du kan slutföra ditt spel eller inte.